Вторник, Юли 23, 2024

ВЕЦ "ПАСАРЕЛ"

ВЕЦ "ПАСАРЕЛ"

"СЕНТРАЛ ХИДРОЕЛЕКТРИК ДЬО БУЛГАРИ" ЕООД

  

ВЕЦ "Пасарел" е най-голямото промишлено предприятие на територията на Долни Пасарел. Централата е част от хидро-енергийна каскада "Искър", която освен, че снабдява столицата с питейна вода, също така се използва за производство на електроенергия. ВЕЦ "Пасарел" се захранва с вода от яз.Искър, а изравнителят след него яз.Пасарел захранва с вода нуждите на втората централа от каскадата ВЕЦ "Кокаляне".

Двете централи вече са частна собственост, закупени от дружеството "Сентрал Хидроелектрик дьо Булгари" ЕООД. От своя страна това българско дружество е собственост на френския енергиен гигант EDF Group (Electricite de France), това е френската държавна енергийна компания, която управлява 59 електроцентрали във Франция и гарантира електроснабдяването на 25 милиона домакинства.

През 2010г. EDF Energies Nouvelle, част от EDF Group, пусна в експлоатация третата своя електроцентрала в България ВЕЦ "Джерман". Френското дружество има съучастие в още три ВЕЦ в България - "Пирин", "Спанчево" и "Огоста".

Основната част от електропроизводството на EDF Group се генерира от вятърни централи, а през последните години компанията е особено активна и в разработването на проекти за изграждане на фотоволтаични централи. В България бе задвижен проект за инвестиции във фотоволтаични централи на стойност над 200 млн. евро.

Офис на компанията: 

София 1000, ул.Узунджовска, № 1

Тел.:  02/980 20 20

Контакти с централата:

с.Д.Пасарел, ул.Самоковско шосе

Тел.:  02/992 33 90

Search