Четвъртък, Януари 18, 2018

Богоявление - Йордановден

Оценете тази статия
(7 гласа)

 

                       В с.Пасарел, на Богоявление / Йордановден  -  6 януари /събота/ 2018г.  от 10,30 часа, край моста на "Шарена чешма", във водите на река Искър ще бъде извършен ритуала "Водосвет" и  хвърлянето на кръста.

 

Смята се, че който пръв  хване кръста ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

 

Богоявление или още Йордановден, е един от най-древните християнски празници.  Първоначално е посветен на раждането на Иисус Христос и съпътстващите го събития. Православната традиция е инкорпорирала празника Богоявление (Йордановден) с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът - Христос, Свети дух - във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син. На този ден имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Божан, Божидар, Боян, Богдан, Богдана, Боголюб, Боголюба, Божана, Бетина и др.

Search