Четвъртък, Юни 20, 2024

Танцов състав "Пасарелци"

Оценете тази статия
(5 гласа)

ТАНЦОВ СЪСТАВ „ ПАСАРЕЛЦИ"

 

Танцов състав „Пасарелци" се създава на 29.10.2008 година. Художествен ръководител е Ангел Низамски. В началото се записват около 10 жени. Нямат носии. Носиите, които се съхраняват в читалището са за деца или са вече много остарели и е невъзможно да се използват. Със собствени средства всяка си закупува. Поръчано е и репетиционно облекло с логото на танцовия състав. Постепенно групата на самодейките се разраства. В последните години се закупиха  носии на състава по проект на Столична община, за който кандидатства кметство Пасарел. Съхраняват се в читалището.

В дните в които се събира по-голяма група или има новопостъпили, хореографа Ангел Низамски води подкрепление. Негови помощници са Венцислав Стоянов, Владимир Вълчев, Елка Низамска и Йоанна Низамска. Репетициите се провеждат със страхотно настроение.

Първото представяне на групата е на 3 март 2009 г. Сценичната треска е голяма, но пък си заслужава. Цялото село излиза на мегдана, да види новата танцова трупа.

Освен на всички местни празници танцов състав „Пасарелци" вече има и няколко представяния извън село Долни Пасарел.

На 28.05 2011 г. в Казанлък – Национално надиграване - „ Тъпан бие, хоро се вие".

През м. септември 2011 г. в Златоград – участие в прочутите „ Дельови празници" . Страхотно представяне с много емоции.

На 14 януари танцовия състав заедно със младите самодейци, които представят народните обичаи „Коледари" и „Пиперенка" са гости на предаването „От българско по-българско" с водеща Галя Асенова в Телевизия „Скат". Напрежението и притесненията са големи – за пръв път излизат на такова представяне, още повече, че предаването е на живо. Представянето е много добро. На прибиране в селото притесненията преминават в еуфория и всички вкупом продължават веселбата. 

До този момент състава знае над 30 хора. Естествено имат си и запазена марка – това е хорото „Лиле -лиле", което изпълняват на една от песните на небезизвестната наша певица Стамболка Генадиева. Песента се казва „Ерген одих".

Преживяването не може да се опише – то може само да се усети с ритъма на българския народен танц.

За контакти:

Ангел Низамски – тел. 0885 27 66 52

 

Search