Вторник, Юли 23, 2024

Манастир "Св.св.Ап. Петър и Павел"

Оценете тази статия
(18 гласа)

МАНАСТИР „СВ.СВ.АП. ПЕТЪР И ПАВЕЛ" – С. ДОЛНИ ПАСАРЕЛ

 

Манастир "Св.св.Ап. Петър и Павел" е на 4 км от село Долни Пасарел - Район „Панчарево" – Столична община. Изграден е на малка тераса над водослива на малко ручейче, течащо по Беларски дол и р.Искър на 780м надморска височина.

Теренът е подравнен с помощта на подпорна стена от суха каменна зидария.

Възникнал вероятно през 15 век първоначално като параклис, след време той се развива в малък манастир. Днес е запазена само манастирската църква, строена или обитавана през втората половина на 19 век.

Това е еднокорабна едноапсидна каменна постройка без предверие и без купол (7 Х 15м.) с двускатен покрив, който от запад е леко скосен. Отвън над вратата е бил строителният надпис, който сега не личи. Над него в ниша са изобразени "Св.св.Ап. Петър и Павел" - патроните на манастира. Встрани от вратата са реставрирани изписаните два лъва в хералдична поза. Сводът е полуцилиндричен и прекрасно изписан. От възпоменателния надпис в олтарната апсида се установява, че стенописите в олтара са рисувани през 1878г. от самоковския художник Христо Илиев. Друг надпис над входната врата на църквата свидетелствува, че в 1880г. двамата братя Михаил и Христо Благоеви от с.Тресонче, Дебърско (Югославия), покриват със стенописи стените и свода на наоса (централното помещение) на църквата. Със своя ярък и сочен колорит и с голямо сюжетно разнообразие тези стенописи правят силно впечатление на зрителя.

Особено интересна е сцената "Рождество Христово", нарисувана на южната стена на църквата. На западната стена (където е входа) е сцената "Успение Богородично". Над входната врата е изобразен ктиторски портрет на игумена Васил Иванов от Сопот, представен коленичил смирено и свел глава върху дясното си рамо с умоляващ поглед, устремен към свитъка хартия, който държи в лявата си ръка. Експертите твърдят, че това е единствения ктиторски портрет в нашата религиозна живопис, в който фигурата на ктитора е представена в такава поза. Посланието на ктитора "Тебе молимся Владичицу сохрани манастиръ и народъ" е изписано на свитъка пред лицето му. Над рисунката се чете: "Игуменъ отецъ Василиа Ивановъ от Сопотъ". В олтара може да се прочете надпис на зографа: "1878 образописецъ Хр..... от Самоковъ".

Никола Янев в книгата си „История за Пасарел" пише: "Много пъти съм разглеждал зографите в манастирския храм. Понеже не съм запознат добре с християнското учение, не мога да тълкувам изобразеното от художниците. Обаче бях изумен от една рисунка – изобразена е завеса на прозорец, но така фино е изрисувана, че те подтиква да протегнеш ръка и да разтвориш завесата, а на нея пише "Исус"....."

Манастирът спешно се нуждае от реставрация, за да може прекрасните стенописи да се запазят и занапред за поколенията.

Ежегодно на Петровден (29.06) се е провеждал голям събор и курбан на трите села - Долни Пасарел, Горни Пасарел и Шишманово.

Преди няколко години съборът се възобновява и се прави и днес, а манастира успява да се запази и поддържа с труда и минималните средства, събрани от населението на село Долни Пасарел и други дарители.

Манастирът „Св.св.Ап. Петър и Павел" - с. Долни Пасарел е обявен за паметник на културата - ДВ бр.39/1973г. През 2002 година Националният институт за паметниците на културата го обявява за паметник на архитектурата и изобразителното изкуство от национално значение. Този статут е запазен и до сега.

При нас природата е много благосклонна и няма нужда от изграждане на специални екопътеки, крайпътно озеленяване или пешеходни алеи – трябва само да се насипе с трошенокаменна настилка на необходимите места, за да може да се минава с обикновени моторни превозни средства, да се ремонтира моста /пасарелка/, да се сложат на подходящите места указателни табели и най-важното да се помогне за реставрацията на самия манастир.

Манастирът и територията около него често се посещава и от чужденци, които идват и ползват услугата „Оф-роуд мото туризъм". Екипът от гидове се старае да покаже най-красивите местности и забележителности на България и в частност на село Долни Пасарел, като не пропускат посещение и на манастира „Св.св.Ап. Петър и Павел".

Пътува се по пътя София - Самоков. На около два километра след село Долни Пасарел, по посока Самоков, има отбивка в ляво. Има табелка, която обозначава, че това е пътя за манастира. Всъщност това е старият път за Самоков, използван до построяването на язовир "Искър", а сега по него се стига до стената на язовира. Той е черен път, прокаран е по левия бряг на реката, не е поддържан, но може да се ползва. На около 2км. след отклонението на десния бряг на реката, се вижда манастира. От пътя в ляво реката се пресича в брод и достига до манастира. През брода могат да минават вископроходими моторни превозни средства, има и пешеходно мостче.

Пешеходците и туристите използват шосето София - Самоков или преминават през селото. В края улицата става черен път и се продължава по няколко екопътеки. Ориентир може да им бъде река Искър. Има туристически маркировки, които не са достатъчни, но ако се следва пътя срещу течението на реката – няма да се загубят. На места реката образува вирчета, има много красиви поляни, природата е фантастична.

Р.S. Част от информацията е взета от „История за Долни Пасарел" на Никола Янев – дългогодишен учител и директор на училището в селото.

GPS координати на манастира N 42.528741,  E 23.541211

Уебсайт на манастира  www.p-i-p.hit.bg

 

Search