Вторник, Юли 23, 2024

Читалищна дейност

Оценете тази статия
(1 глас)

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ПРОСВЕТА - 1929"

ЧИТАЛИЩНА ДЕЙНОСТ

 

От епохата на Възраждането читалище "Просвета" е поставило началото на театралната самодейност. В летописната книга на училището (водена от 1898г.) не е отбелязано представянето на театрални постановки пред населението. Художествена самодейност е била ограничена. Населението е намирало културни развлечения в хората и седенките, на сборовете и религиозните тържества, на сватбите и годявките.

Художествената самодейност на читалището е огромна, като пасарелската художествена самодейност не е започнала през Възраждането, а след 1941 год., когато учениците в новосъздадената прогимназия представят драмата "Иванко" на Васил Друмев. В годините около 1947-48 в началното училище е премахната едната стена между две учебни стаи и се получава салон за театрална дейност.

След 9 септември 1944г започва традиционно изпращане на учениците в Самоковската гимназия и в другите две средни училища в града – Столарско (дърводелско) и Шивашко. За всяка зимна ваканция те подготвят някакво театрално изявление. Играят се сценки от Елин Пелин – Пижо и Пендо и др.

През 1947 – 49г е създадена знаменита танцова трупа- с кавалджия Денчо Гулев . С шопския танц "Зизай,нане" те печелят първите места при околийските прегледи на танцовата самодейност.

През периода от 1955 год до към 1960 ръководител на театралната самодейност е Митко Рангелов Петров. Още като гимназист той подготви пиесата "Пристанала", написана по мотиви на знаменитото ботево стихотворение. Използват връзки и получават от Народния театър "Иван Вазов" костюми за цялата постановка. Пиесата има невероятен успех.

През 1957г се представя пиесата "Боряна" на Йордан Йовков. Декорите са от учителя Милко Тончев. Ролята на Боряна изпълнява Лена Янева.

Най-модерна, най-пищна е постановката на комедията "Доктор" от Бранислав Нушич. Декорите са нарисувани от дипломирана художничка – Панковска – съпруга на главния инженер на ВЕЦ "Пасарел".

Все през 60-те години се представя "Камък в блатото" от Георги Караславов, а по-късно и комедията "Вражалец" от Ст.Л.Костов, с която групата гостува на сцената на село Горни Окол.

През 1969г се поставя драмата "Вълчи времена" от Илия Волен. Сцената на село Маджаре приема гостуващите пасарелски актьори.

По-младите артисти - децата представят "Снежната царкиня" , "Червената шапчица" , "Върла магесница" и други.

През 70-те години разцъфтява интересът на фолклора. Самодейната група взема участие в почти всички събори на народното творчество, провеждани в Копривщица. Представяни са народните обичаи "Пипиренка" , "Топеница" , "Биене на подници" , "Терзии" и др.

Истинско развитие читалищните състави имат тогава, когато се обръщат към народното творчество.

На Първия събор на народното творчество в Копривщица състава на читалището представя местния обичай „Пиперенка", с което печели медал.

На Втория събор през 1971 г. вокалната група при читалището печели грамота и медал.

С народния обичай „Седянка" читалището се е представяло на прегледите в Западния парк и в други читалища в София. А фолклорната хороводна група, съставена предимно от пасарелски баби, под ръководството на Стойка Велкова печели почетен диплом на Орфеевите празници в Смолян през 1971 г.

От 1967 до 1991 г. Стойка Велкова Игнатова е не само библиотекар и художествен ръководител на читалището, а е организатор на цялата духовна и развлекателна дейност в селото. През целия този период се организират състезания по шах, тенис на маса, забави, вечеринки. Старае се да уплътнява извънкласното време на учениците, да управлява поведението и мислите на младежите и девойките в правилната посока. Подкрепяна е от преподавателите в училището, от самодейците.

В продължение на 40 години Председател на читалището е Никола Янев.

От 1997 до 2003 год. Председател на читалището е Наталия Велинова Александрова.

От този период художествената самодейност е в разцвета си.

Заедно с участието на Даниела Маринова - начален учител са представени десетки театрални постановки по мотиви на Чудомир, Елин Пелин, Шарл Перо и др.

Развиват се дейностите: Танцов състав „Пасарелче", в две групи-малка и голяма, вокална група, група за народни обичаи, певческа група „Пасарелски баби" и драматичен състав, също съставен от две групи.

Танцовият състав „Пасарелче" участва във всички организирани районни прегледи, фестивали и национални празници. Певческата фолклорна група и Групата за народни обичаи с ръководител Стойка Велкова, се представя великолепно във всички издания на Националния събор за народно творчество в Копривщица.

През същия период се организира празнуване на Гергьовден с голям концерт в салона на читалището. Поканени са всички именници. На най-младия и на най-стария, носещи името Георги са подарени икони с лика на Св. Георги Победоносец. На Великден няколко години подред се правят изложби на козунаци и боядисани яйца с награди, жури, концерт и народна музика. По-случай 70 – годишнината на читалището, настоятелството раздава над 20 грамоти за цялостен принос, за добруването на читалищната дейност.

Невероятен успех пред публика има пиесата от местния фолклор „Седянка", представена м. март 2002 г. В нея вземат участие девойки и младежи повечето над 15 год. възраст. Пиесата е представена по идея на Невелина Рангелова Пенева. Репетициите се провеждат с много желание и еуфория от участниците и ръководителите.

От 2003 год. Председател на читалището е Невелина Рангелова Пенева.

В последните няколко години /2009г./ се подготвя група „Коледари", които пеят песни, взети от нешия регион. Обикалят къщите на Бъдни вечер, благославят домакините и нареждат пожелания за здраве и берекет.

Представя се и народен обичай „Пиперенка". Пиперенките са моми, които пеят и играят на мегдана вечерта срещу Васильов ден - на 31 декември - и на самия Васильов ден – на 01 януари.

 

Search