Вторник, Юли 23, 2024

Оброчище

Оценете тази статия
(10 гласа)

Оброчище в местността "Църквище"

 

Първото заселване на пасарелци е било в местността Църквище. Тя се намира на 2 километра северозападно от днешното поселище. Сега мястото представлява запуснати ниви.

Църквище е вдясно от планинския проход „Влакове" свързващ Лозен - Пасарел - Самоков, преди това този път е ползуван от траките, след това от римляни, византийци, славяни /българи/. Къщите са били около 50 на брой. За съществуването на старото село Пасарел имаме данъчен документ от 1446г., където са описани факти като броя домакинства, население, занаяти и пр.

Следващото преместване на древните пасарелци е било около днешния храм "Свети Георги Победоносец". Сега на това място са гробовете на починалите долнопасарелци. Че на това място е имало жилища се доказа от намирането на две бъчвообразни каменни дупки (изкопани в лиската – мека безводна скала), в които е поставяно житото, а също така и съществуващите основи на стари сгради наоколо. На дъното на ямите е имало останки от зърно.

В по-сетни години заселванията станали от двете страни на главния път София – Горни Лозен – Долни Пасарел – Самоков, южно от храма "Свети Георги".

На храмовия празник "Гергьовден", до 1950г., светите икони и хоругви са се носили от местното население и свещеника до старото местонахождение на селото – местността Църквище, където е имало малък дървен параклис, а самото оброчище е било оградено с еднометров по височина каменен зид. Извършван е молебен за здраве, като след това местните хора заедно със свещеника са продължавали към църковната гора в местността Локвата, а от там са слизали към другото оброчище в местността Полето, където е имало голям оброчен камък, който за съжаление в днешни дни липсва.

През ноември 2011 година група от ентусиазирани млади хора ръководени от Георги Сандов Донечки и Радослав Емилов Марков със собствени сили и средства решават да построят на оброчището параклис. Мястото бе почистено от храсти и саморасли дървета. Поставена е дървена маса с пейки, а при първите разкопки става чудо – открити са зидовете на някогашната черква. Тя е с размери 14м дължина и 7м ширина. Сградата е ориентирана с посока запад – изток. Състои се от предверие, молитвена зала и олтар. Зидано е с камък и вар. Преди повече от 500(петстотин) години някогашните 50(петдесет) домакинства са могли да изградят масивна черква.

Направени са връзки със съответните експерти и учени, и при първите подходящи метеорологични условия, мястото ще бъде посетено и обследвано.

С намерението за построяване на малък параклис ще можем да възобновим вековната традиция на нашите деди, която е била напълно запусната в последните 60 години. И всеки един, който иска, от населението на село Пасарел, ще може да почете паметта на първите пасарелци, да се обърне към Бог и да потърси покой. Да посети това място и да запали свещ - проводника на човешката душа към Всемира - да се обърне с вяра към доброто и съзиданието.

При готовност за подготовка на мястото, почистването и оформянето, населението на село Д.Пасарел ще бъде уведомено на общо събрание и ще се вземат решения за бъдещи действия.

Разгледайте снимките от галерията ни по-долу.

 

Авторска статия на Георги Донечки

Search