Сряда, Юли 24, 2024

Урвич

Оценете тази статия
(5 гласа)

Урвич е средновековна крепост недалеч от село Долни Пасарел. Намира се в Панчаревския пролом на река Искър, разделящ Плана планина от най-западната издънка на Средна гора - Лозенската планина. Разположена е на връхната част на планински рид, ограден от три страни от водите на Искъра.

Спецификата на крепостните стени и археологическите находки показват, че крепостта е строена най-вероятно през ХІІІв. Запазени са крепостни стени (кула) с височина до 6 м, както и зидове от вътрешнокрепостната черква "Св. Пророк Илия". Тук следва да се отбележи, че съществуващата каменна постройка със зъбери, която се вижда от шосето, няма абсолютно нищо общо с крепостта Урвич и не представлява никаква историческа ценност. Съществуването на постройката и липсата на информация объркват посетителите, които я смятат за част от крепостта Урвич.

Още Св. Паисий Хилендарски, в своята История славяноболгарская, дава сведения за крепостта и за ролята й при защитата на Втората българска държава. Преданието разказва, че тук е водил последните си битки цар Иван Шишман, наричан според преданието цар Ясен. Това е последната частица от България, която е водила яростна съпротива срещу турските окупатори. Изследователите смятат обаче, че митичният цар Ясен всъщност е цар Иван Асен ІV, третият син от първия брак на цар Иван Александър с влахинята Теодора. Според запазените легенди, крепостта дълго време издържала на неприятелската обсада, докато един ден Ведена, селянка от Бистрица, за да спаси детето си, показала тайния вход към крепостта. Народът проклел предателката и тя се вкаменила заедно с детето. И днес, ако пътникът погледне към левия бряг на река Егуля, от т.нар. Дяволски мост, ще види вкаменената и, прегърнала дете фигура. Скалната композиция се нарича Стърчиков камък.

При излет до крепостта Урвич, през 1889 г., Алеко Константинов с група приятели поставят началото на организирания туризъм в България, основавайки Урвич клуб.

Крепостта Урвич се намира на 8км от Долни Пасарел и на 15км от гр.София, най-удобният транспорт е градският автобус № 3, тръгващ от автостанцията в ж.к.Младост 1. Слиза се при Паметника на трудовака, пресича се река Искър и по добре очертана пътека се достига до крепостта. Също така има обособен автомобилен паркинг, който обаче не е достатъчно широк, за да поеме трафика в хубавите летни дни. Мястото, долу край реката, е изключително подходящо за пикник, а само на 10мин. пеш ще имате уникалната възможност да се насладите на вековната крепост, таяща в себе си уникални исторически факти и съхранила духа на боевете водени от нашите деди. Проломът е изключително красив, хълмовете наоколо придават на релефа типичните красиви гънки на Средногорието. Има няколко туристически пътеки, които извеждат от дефилето нагоре в планините Плана и Лозенска. Съвсем наблизо до крепостта се намира и Панчаревският манастир „Св. Никола - Летни", където има кът за отдих с голяма трапеза и камина. От другата страна, в Плана, надвиснал над пролома, е Кокалянския манастир „Св. Архангел Михаил". До него се стига по стръмна туристическа пътека, която дава началото си от Дяволския мост.

 

Авторска статия на Георги Донечки

 

GPS координати на крепостта Урвич - N 42.558044,  E 23.424281

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Search