Сряда, Юли 24, 2024

Връх "Половрак"

Оценете тази статия
(7 гласа)

Половрак (още срещано като Полуврак, Полувраг, Половраг) е третият по височина връх в Лозенска планина, висок 1182м. От него се виждат София, Стара планина, Витоша, Плана, Рила, язовир Искър, село Долни Пасарел и село Лозен. Под върха се намира Лозенският манастир „Свети Спас". Върхът е конусовиден и скалист. Най-високият връх на Лозенска планина е Попов дял 1190м, но само с 8м по-ниският Половрак е най-панорамен и безспорно най-известен. От него гледките са наистина зашеметяващо красиви, съвсем близо е до изходните точки за туризъм, една от които е село Долни Пасарел.

Маршрутът от с.Долни Пасарел е най-лесен и достъпен за достигане на вр.Половрак. Наклонът е полегат, типичен за Средна гора, към чийто граници попада и малката Лазенска планина. В началото се преминава през изключително приятни борови горички, след тях се откриват широките поляни на местността „Дълга поляна" и след около още 20мин. разходка сред дъбовите гори излизаме в подножието на върха, където ни делят около 200 метра от красивите му гледки.

В източното подножие на върха има гроб с ограден паметен кът на незнаен четник от Хвърковатата чета на Георги Бенковски.

От връх Половрак до връх Лалина могила, вторият по височина връх на планината, са 50 минути.

GPS координати на върхът - N 42.582148,  E 23.522013

 

Авторска статия на Георги Донечки

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Галерия със снимки

Search