Четвъртък, Юни 20, 2024

Язовир Искър

Оценете тази статия
(10 гласа)

Язовир Искър, до скоро най-големият язовир в България, е построен с цел водоснабдяване и производство на електроенергия. 78% от питейната вода на София идва от яз.Искър. Централите по енергийната каскада „Искър" са ВЕЦ Пасарел и ВЕЦ Кокаляне. Язовирът се намира непосредствено над село Долни Пасарел, съвсем близо до Долнопасарелския манастир „Св.св.Ап. Петър и Павел". Той е построен за 5 години, официално е открит на 6 септември 1954г. Стената е с височина 70 метра. Надморското равнище е 850м. Дълъг е 13,5 км с водна площ 30 кв.км. Обемът му е 640 млн.куб.м. На завирената площ, до 1954г., е имало три села – Горни Пасарел, Шишманово и Калково. Преди завиряването местното население е било изселено и разпръснато из цяла България, много тежък момент за всички жители на изселените села.

Първоначално проектът е разработван през 30-те години и замисълът е бил стената да е на мястото на сегашния Долнопасарелски манастир „Св.св.Ап. Петър и Павел", като проектоимето на язовира е било „Св.Петър". В последствие този вариант е отпаднал и стената е изтеглена няколко стотин метра нагоре по течението на реката.

В днешно време западната, по-тясна и малка част на язовира е вододайна зона, там къпането и риболовът са забранени. Районът се охранява от полицията. Останалата част от язовира е едно прекрасно място за отдих, чрез лагеруване и риболов. Изградени са няколко прекрасни туристически комплекса с гледка към язовира и околните планини. Теренът е изключително подходящ за палаткови лагери. А на северният бряг, по цялото протежение на водоема, е Държавно ловно стопанство „Искър", където може да се насладите на лов, риболов, фотосафари и конна езда. Там може да се видят в голяма концентрация благороден елен, лопатар, муфлон, диви свине и още много различни видове. Специално за езда се отглеждат чистокръвни коне от породата Източнобългарска.

Насладете се на нашата галерия.

GPS координати N 42.516602,  E 23.529053

 

Авторска статия на Георги Донечки

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Search