Четвъртък, Юни 20, 2024

Гарванец

Оценете тази статия
(6 гласа)

Гарванец е природна забележителност и връх с височина 920м. Той се намира непосредствено до източния край на село Долни Пасарел, издигайки се над река Искър. Общият му вид е на куполообразен горист връх, но погледнато в детайли, той представлява било, което при р.Искър е пресечено перпендикулярно. Така основата му е почти правоъгълна, а едва връхната част е по-заоблена. Върхът почти изцяло е покрит с гори. В най-горната му част те са отстъпили място на широка поляна осеяна с единични храсти. Южният склон е зает от причудливите скални форми Гарванец. Мястото е защитено и е обявено за природна забележителност. Името Гарвенец идва от обитаващите го гарвани, гнездящи високо по едноимените скали. Освен гарвани тук гнездят и почти всички видове грабливи птици срещащи се у нас – мишелов, ястреб, сокол и др.

Всеобщо признато от експерти е, че Гарванец е най-интересната природна забележителност на Лозенска планина. Скалите обхващат целия югозападен склон от основата му почти до самия връх. В западната им част има голям блок иглолистна гора. Над него има малка група скали отделена от основната. Скалите Гарванец могат да бъдат описани със своите форми по различен начин. Първа се забелязва огромна самотна канара в най-горния край; 50-тина метра под нея има остра скала и малко под нея две скали невероятно наподобяващи фигури на мъж и жена облегнала се на рамото му. Освен тях има и още няколко интересни скални фигури, които са на склона над р.Искър. Централната група скали е най-голяма. Скалите в нея са най-големи и добре оформени. Те приличат на хора, зверове и други причудливи форми. Една от тях, приблизително в самия център на групата, прилича на загърната с шал стара жена изкачваща се нагоре по склона. Ясно личът веждите, носа, дори ухото и ръката покрита с наметката. Точно под "бабата" има странно същество, гледащо някъде над нас към реката или шосето, най-ясно е оформена главата. В дясно от тях огромна пирамидална скала е надвиснала над един по-малък улей.

Под самите скали минава широк, равен, коларски път, който дава възможност това изкуство на природата да бъде разгледано много добре. Пътят е достъпен дори с лек автомобил, а мястото, разположено в прохладното поречие на Искъра, е чудесно за пикник и забавления в топлите дни на годината. Има няколко пътеки, през които може да изкачите върха и да стъпите на широките и равни поляни в горната му част, от където се откриват невероятни гледки към проломът на река Искър и Плана планина.

 

Авторска статия на Георги Донечки

 

GPS координати на природната забележителност - N 42.540211,  E 23.515253

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Галерия със снимки

Search